De zin van ons bestaan

Volgens de Dalai Lama is de werkelijke zin van ons leven het zoeken naar geluk.
En hij is ervan overtuigd dat je geluk kunt bereiken door de geest te oefenen.
De Westerse psychische hulpverlening is echter niet op de hoogte van het pad naar geluk.
Haar doel is om de angsten en depressies van mensen te verlichten of innerlijke conflicten op te lossen, niet om iemand gelukkig te maken.

Als de Dalai Lama het heeft over de ‘geest’ oefenen bedoelt hij met geest niet onze verstandelijke vermogens, maar de betekenis die de Tibetanen hieraan geven: psyche of ziel. Deze omvat verstand en gevoel, hart en geest. Door middel van innerlijke discipline kunnen ons gedrag, onze zienswijze en ons handelen veranderen.

Eerst ga je vaststellen welke ingrediënten bij jou leiden tot geluk en welke tot lijden.
Vervolgens begin je die ingrediënten die leed veroorzaken geleidelijk te verminderen en degenen die geluk veroorzaken te cultiveren.

Het streven naar persoonlijk geluk wordt vaak geassocieerd met egoïsme. Onderzoekers hebben echter aangetoond dat gelukkige mensen in het algemeen socialer, flexibeler en creatiever zijn. En die zoektocht is niet alleen goed voor het individu maar komt ook zijn omgeving en ten slotte ook de maatschappij ten goede.

In ieder geval is ook wetenschappelijk bewezen dat geluk meer wordt bepaald door je geestestoestand dan door gebeurtenissen van buitenaf. Het is meer een kwestie van hoe we onze situatie waarnemen, hoe tevreden we zijn met wat we hebben.

Meer over de zin van het leven kun je lezen in ‘De kunst van het geluk’ (Howard Cutler & De Dalai Lama).

dekunstvhgeluk